9 december 2020

Scholieren De Nassau presenteren hun plannen

Een militair museum, een zwemvijver, shopping mall, vakantiehuisjes, een jachthaven of een woon-pyramide? Op 9 december presenteerden vier groepen van middelbare school De Nassau hun plannen voor het Seeligkwartier. Zeven weken lang werkten ze aan het volgens hen beste plan voor dit stuk Breda. Elk groepje had één van de thema's gekozen die op 1 juli door Bredanaars zijn vastgesteld. 

(video door Maaike van Leeuwen)


Plek voor iedereen

Het Seeligkwartier moet de gezelligste buurt van Breda worden, vindt dit groepje. En samen kunnen winkelen is echt nodig om het een plek voor iedereen te maken. Met daarnaast woningen voor jong en oud, speeltuinen en natuurlijk de nodige horeca.

Seeligkwartier verbonden

Een groot park met zwemvijver, maar ook een buurthuis waar eenzame ouderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Dat zorgt volgens deze scholieren voor verbinding in het Seeligkwartier. Maar ook de geschiedenis speelt een belangrijke rol: maak van de Hooiloods een museum over de militaire geschiedenis van Breda met een mooi standbeeld voor de deur.

Leven in/met de natuur

Alles ademt natuur in dit plan: een groot park met waterpartijen, natuurspeeltuinen en veel recreatiemogelijkheden. De woningen komen in twee grote groene pyramides, zodat de natuur daar ook gewoon doorloopt.

Ruimte voor experiment

Dit groepje heeft zelf wel ideeën voor dingen die Breda nog niet heeft, zoals tiny houses, outdoor sport of een slip and slide baan. Maar het belangrijkste is om een grote ruimte open te houden voor tijdelijke activiteiten; ieder seizoen iets anders. 


Voor hun minor ‘urban design’ werkten scholieren van De Nassau in vier groepjes aan plannen voor het Seeligkwartier. Ze werden daarin begeleid door hun docenten Iris Schouten, Thania Laban-Vrolijk en door Maaike van Leeuwen, afstudeerstagiaire bij Open Kaart en BUas en oud-leerling van De Nassau. In het voorjaar gaat er opnieuw een minor aan de slag met het Seeligkwartier. Eerder maakten leerlingen van basisscholen De Weerijs en de Petrus en Paulus al plannen voor het gebied. 

Laat je inspireren