Seeligkwartier

Het Seeligkwartier is een gebied van 8 hectare en ligt binnen de singel van Breda. Momenteel bevinden zich hier de Seeligkazerne en het voormalige belastingkantoor De Teruggave. We hebben de kans dit gebied vanaf 2024 om te vormen naar een openbaar stadspark en een woonbuurt. De komende jaren gebruiken we om samen tot het best denkbare plan te komen.

Visie

In 2020 hebben veel Bredanaars hardop meegedacht over de toekomst van het Seeligkwartier: het kazerneterrein met de witte huisjes en het voormalig belastingkantoor de Teruggave. De visie die zij samen met ambtenaren en experts maakten, is vandaag gepubliceerd in de vorm van een magazine en video. En, bijzonder, binnenkort vertelt een aantal deelnemers zelf aan de gemeenteraad wat zij zo belangrijk vinden voor de toekomst van dit gebied. 

Kansen

Het Seeligkwartier in Breda is een publiek geheim: iedereen kent het terrein met de witte huisjes, maar je mocht er nooit komen. Dat gaat veranderen. De gemeente koopt het gebied van het rijk om het ‘terug te geven’ aan de stad. Dat biedt de kans om een flink aantal woningen te bouwen en een nieuw stadspark te openen, waar ook de Nieuwe Mark doorheen zal lopen. De Rooi Pannen gaat een aantal witte huisjes als logiesverblijf gebruiken, vergelijkbaar met het onderwijshotel. Hoe het park en de woonwijk er verder uitzien en door wie die ontwikkeld worden staat nog niet vast. De visie is een uitnodiging aan bewoners, ondernemers en ontwikkelaars om met plannen te komen die passen bij het gewenste karakter.

Lees het magazine

In een speciale uitgave van het Gasthuisvelden Magazine kun je de opbrengst lezen hoe Bredanaars denken over de toekomst van het Seeligkwartier. Je kunt het magazine lezen via deze link: https://www.gasthuisvelden.nl/inspiratie/magazine-visie-seeligkwartier 

Bekijk de vlogs

In de vlogs kun je zien wat er allemaal besproken is tijdens de vier bijeenkomsten en ook wat de uitkomsten zijn. 

Je kunt de vlogs bekijken op de pagina 'Inspiratie': www.gasthuisvelden.nl/inspiratie 


Samen bepalen we de toekomst van dit nieuwe stuk Breda.

2020 Gezamelijke visie maken
voor het seeligkwartier

2021 uitwerken tot
steden­bouwkundig plan

2022 ontwerp buitenruimte
en bouwplannen

2023 technische uitwerking

2024-2025uitvoering: aanleg park
en bouwen woningen