5 maart 2020

Wat gebeurt er met het rechtbankcomplex?

Wat gebeurt er met het rechtbankcomplex?

Woonbestemming

Een van die knopen is dat het totale rechtbankkwartier drie eigenaren kent. De gemeente is eigenaar van de (lege) voormalige rechtbank. Katja Hakze: “Met de andere twee partijen werken we samen aan een nieuwe invulling van dit gebied. Dat heeft tijd nodig, omdat de gemeente op deze locatie woningen wil. Deels middeldure huurwoningen (circa € 850 p.m.) waar veel behoefte aan is in Breda, deels vrije sector. De opdracht is: Hoe maak je van zo’n groot gesloten/ontoegankelijk gebied een aangename woonlocatie die wordt verbonden met de stad?? Zijn de gebouwen daar geschikt voor? Of moet je ze (deels) slopen?”

De bijzondere rechtbank

Met die laatste vraag kom je meteen terecht bij de voormalige rechtbank aan de Sluissingel. Diewert Berben: “Slopen is altijd definitief. Weg is weg. En daarvan hebben we in Breda al genoeg pijnlijke voorbeelden. Los van de vraag of je het gebouw ‘mooi’ vindt, heeft het nogal wat unieke erfgoedkwaliteiten die velen niet kennen. Over 30 jaar kijken Bredanaars heel anders naar zo’n gebouw. Ook daar zijn veel voorbeelden van.”

"Het is mogelijk om delen weg te halen en doorgangen te maken tussen de verschillende blokken. Daarmee maak je het zo lang gesloten complex toegankelijker en opener voor bewoners en voor de buurt"

“Dit markante gebouw is opgebouwd uit kleine eenheden. Een soort ‘stadje’ met straten, pleinen en een hof waarin ontmoeting, overleg en menselijke maat centraal staan. Typisch is de erg lange gang in een wokkelvorm, waarin je zonder traptreden omhoog en omlaag kunt lopen. In dit ‘slakkenhuis’ zijn dus geen echte verdiepingen. Ook de materialen van de gevel zijn ­bijzonder. Wat op betonblokken lijkt, is in werkelijkheid kostbaar kalksteen”, legt Peter van Schie uit.

Fien Gooskens: “Die bijzondere bouwvorm zorgt er meteen voor dat het een uitdaging zal worden om in de rechtbank woningen te maken, ook al doordat alle ruimtes een andere afmeting hebben en er een heel brede gang is. Toch is het mogelijk om delen weg te halen en doorgangen te maken tussen de verschillende blokken. Daarmee maak je het zo lang gesloten complex toegankelijker en opener, niet alleen voor bewoners maar ook voor de buurt.”

Van kantoorgebouw naar woningen

“Ook voor de kantoorgebouwen geldt: hoe krijgen we daar geschikte ­woningen? Dus ook hier een combinatie van middelduur en vrije sector. Hoe gaat dat met de parkeergelegenheid? Beide eigenaren hebben, net als de gemeente, de wens om van hun kantoren op een of andere manier woningen te maken”, vertelt Katja Hakze.

"Er moeten nog wat knopen worden
doorgehakt, voordat er kan worden
gesloopt en/of gemetseld."

Peter van Schie: “Een van de ‘knopen’ is ook dat één kantoordeel momenteel verhuurd is en dat het hele bouwblok door de twee eigenaren tegelijk moet worden aangepakt om bijvoorbeeld doorgangen en een verbinding naar de singel te kunnen maken. Slopen en herbouwen kost veel tijd. Dat is duur en intussen ontvang je er ook geen inkomsten van. Verbouwen is relatief goedkoper, maar het is de vraag of je dan de kwaliteit van de woningen en de omgeving krijgt die wij nodig vinden.”

“De kunst is om behoud van erfgoed, kwaliteit van wonen en omgeving, en dat alles ook nog betaalbaar te doen, met elkaar te verenigen. Dat is een spel van wensen en belangen waar we middenin zitten”, besluit Diewert Berben. •

De ruimtes in de voormalige rechtbank kun je gebruiken voor een vergadering, presentatie, tentoonstelling, concert, … noem maar op! Heb je interesse? Stuur dan een e-mail met je idee naar gasthuisvelden@breda.nl

Typisch is de erg lange en brede gang in een wokkelvorm waarin je zonder traptreden omhoog en omlaag kunt lopen. In dit ‘slakkenhuis’ zijn dus geen echte verdiepingen.

Laat je inspireren