6 mei 2020

Studenten aan de slag met het Seeligkwartier

Studenten aan de slag met het Seeligkwartier

Studenten van het Urban Living Lab Breda gaan meewerken aan de stadsdialoog over het Seeligkwartier. Een groep van 25 studenten zal zo’n 150 interviews afnemen over dit deel van de Gasthuisvelden. Op basis van de gesprekken met Bredanaars gaan ze zelf ook plannen maken. 

Via videogesprekken verzamelen de studenten de ideeën die Bredanaars hebben over het gebied. Hoe zij er nu naar kijken, maar ook wat het in de toekomst zou kunnen worden. Want de gemeente wil dat mensen uit alle hoeken van de stad meedenken over dit gebied. De aanpak van het Seeligkwartier wordt als innovatief voorbeeld gezien voor een nieuwe manier van werken.

‘Zulke projecten midden in de stad kunnen alleen goed opgepakt worden als je dat samen met de bewoners en de gebruikers doet’ zegt docent Marc Holvoet van BUas. ‘Bewoners willen meer invloed op hun eigen woonomgeving. Daar moet je als ontwerper goed mee om leren gaan. En dat is precies hoe de studenten vanuit het Urban Living Lab het willen oppakken.’ 

“De studenten kunnen zichtbaar maken hoe de ideeën van Bredanaars er in de praktijk uit komen te zien”

Ontwerpend onderzoek

De studenten gaan zelf ook aan de slag met de ideeën. Hun project heet ‘Ontwerpend onderzoek Seeligkwartier’, wat betekent dat ze gaan ontdekken wat er allemaal mogelijk is door zelf plannen te maken. ‘Studenten zijn nieuwsgierig en brengen vaak ook hun eigen perspectief mee’ zegt Jurrian Arnold van Open Kaart, het ontwerpbureau dat door de gemeente is ingeschakeld voor het Seeligkwartier. ‘We gaan ze vragen plannen te maken die helpen om het gesprek te voeren. Bijvoorbeeld door zichtbaar te maken hoe de ideeën van Bredanaars er in de praktijk uit komen te zien.” 

Meedoen

Iedereen die dat wil kan zich aanmelden voor de gesprekken die vanaf 18 mei zullen worden gehouden. Alle meningen en ideeën die worden verzameld, worden door Open Kaart samengebracht en deze zomer met de stad besproken. Heb je je al aangemeld via het formulier? Dan word je mogelijk door één van de studenten benaderd.

Laat je inspireren